Stamcellebehandling av Artrose

Oppdatert: 16.08.2019

kne.jpg
 

Hva er artrose?

Artrose er den medisinske betegnelsen på slitasje eller forkalkning i ledd. Det er en degenerativ revmatisk lidelse som særlig rammer brusken i ledd.

Brusk er det glatte laget i ledd som tillater ben å gli mot hverandre uten friksjon. Artrose er den vanligste leddlidelsen i Norge, og fører til leddplager hos omtrent 50% av den norske befolkningen i løpet av livet.

Når knærne blir knirkete og vonde med alderen skyldes det at nedslitt brusk - bindevevet som hjelper leddene til å bevege seg jevnt - ikke regenereres. Artrose rammer alle ledd som utsettes for langvarig belastning, og sliter brusken og knoklene i leddet langsomt bort.

 

Artrose oppstår i alle ledd

Artrose kan oppstå i alle ledd, men forekommer vanligvis i knærne, hoftene, skuldrene og hendene - inkludert fingrene.

cellerblå.jpg

Symptomene på artrose er hovedsakelig stivhet i ledd, begrenset bevegelse, smerter som blir verre ved belasting, muskelsvakhet, samt en knasende følelse i leddet. Tilstanden kan medføre betydelig reduksjon i livskvalitet som følge av begrenset evne til bevegelse og aktivitet.

6 vanlige symptomer på artrose.

Artrose tabell calibri os.png

Artrose utvikler seg ofte til slitasje i leddet, som resulterer i destruksjon av brusken. Brusken blir gradvis slitt ned, og kan ved langtkommen sykdom slites helt bort. Skadet brusk skaper inflammasjon i leddet, og en overdreven produksjon av leddvæske som gir smerte og hevelse. Brusken i ledd har begrenset blodtilførsel. Dette hindrer regenerative celler og vekstfaktorer fra å komme frem til skaden, og forhindrer kroppen fra å tilstrekkelig kunne reparere de ødelagte cellene.

Behandling av artrose på et tidlig stadium øker forutsetningene for et godt resultat. Det er derfor viktig å bli diagnostisert tidlig og få riktig behandling for å kunne forebygge videre utvikling av slitasje og skade på brusken.

Dersom du har smerter i ledd oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss ved Stamcellehuset. I mange tilfeller kan du unngå risikofylte operasjoner.

 
Artrose i kne
 

Våre spesialister i ortopedi vil diagnostisere og evaluere skaden din i detalj, og sammen med deg strukturere en behandlingsplan for deg og din hverdag.

Ta kontakt med oss for å avtale konsultasjon med en av våre leger.

Klinikken er åpen daglig.

Stamcellebehandling av kne

 
angripinflam.jpg
 
 

Stamcellebehandling har ved flere tilfeller ført til at pasienter har unngått protese og andre store kirurgiske inngrep i skulder, hofte og kne. Omfattende forskning viser at stamceller har evne til å danne ny brusk, øke kvaliteten på skadet brusk og dempe betennelse / slitasjegikt i ledd.

Når stamceller er tilstedet i et miljø hvor en skade må repareres skiller de ut ulike hjelpestoffer som tiltrekker flere stamceller og andre hjelpeceller til området.

Pasienter rapporterer ofte stor grad av forbedring etter behandlingen. Det starter med en betydelig reduksjon av smerte, etterfulgt av gradvis økning og forbedring av leddets bevegelighet.

 
 

Diagnose av artrose

Den første forandringen er tynnere leddbrusk. Ultralydundersøkelse kan vise benpåleiringer (osteofytter) i kanten av leddet.

Det man ofte ser er at bruskvevet har blitt nedslitt over en periode. Smerte, stivhet i ledd, begrenset bevegelse, smerter som blir verre ved belasting er også tegn på artrose.

 
 

Oversikt over behandlinger av artrose

Protese - Utskifting av leddet med kunstig ledd. Svært risikofylt, men hjelper mange. Kan være stor risiko for død, og lammelse dersom pasienten er eldre. Du vil trenge noen måneder for å komme deg etter en slik operasjon i hofte, skulder eller kne.

Osteotomi

En annen type operasjon, kalt osteotomi, der man fjerner en liten kile av lårbeinet i kneet, kan bedre smerter og bevegelighet.

Stamcellebehandling

Bilde: Stamcelledeling.

Bilde: Stamcelledeling.

J. Michalek, og hans gruppe gjennomførte en av de største internasjonale studiene på bruk av stamceller fra fett mot artrose. De behandlet 1128 pasienter og totalt 1856 ledd. 

Pasientene hadde alt fra mild til alvorlig grad av artrose og 503 av de ventet på protese. Etter en behandling med stamceller fra fettvev valgte mer enn 90% av de protesekandidatene å avstå fra protesekirurgi. 3 måneder etter behandlingen opplevde over 80% mer enn en halvering av sine smerter og plager.

Hip resurfacing

Et alternativ til protese i hoften er hip resurfacing, som innebærer at man erstatter overflaten av hofteleddet med et kunstig belegg. Noe forskning viser bedring av smerter, stivhet og bevegelighet etter dette inngrepet, men man trenger flere studier for å se på sikkerheten av denne behandlingsformen over lengre tid.

Ved hevelse av f.eks. kneleddet kan det noen ganger hjelpe å få en injeksjon med binyrebarkhormon.

Glukosamin har vært anvendt som smertestillende middel ved artrose, men det har i undersøkelser ikke vært mulig å påvise noen relevant effekt på smerter, funksjon eller fremtidig ødeleggelse av ledd.

NSAIDs er fellesbetegnelse på betennelsesdempende tabletter, som ofte brukes mot smerter. Eksempler på NSAIDs er Ibux, Voltaren, Naproxen, Vimovo og lignende. Forskning viser middels kortsiktig effekt. Hyppig bruk av NSAIDs kan skade magen, gi fordøyelsesplager og magesår.