Stamcellebehandling

 

Våre leger behandler artrose, slitasje, betennelser, og andre smertefulle muskel-skjelett-ledd lidelser.

besteforeldre.jpg
 
 

Oppdatert: 14.08.2019

Leddslitasje og betennelse

Når knærne blir knirkete og vonde med alderen skyldes det at bindevevet som hjelper leddene til å bevege seg jevnt (brusk) har blitt skadet, og kroppen klarer ikke å forsyne skaden med de nødvendige byggeklossene.

Stamcellebehandling skaper gunstige groforhold ved at det tilføres celler og spesielle stoffer som stimulerer tilhelingen. På den måten har slitasje og skader riktige forutsetninger til å heles.

 
 
Stamceller som deler seg.

Stamceller som deler seg.

Ved å tilføre stamceller i det syke leddet demper vi betennelsesprosessene slik at smerten og hevelsen kan bli betydelig mindre og til og med fraværende.

Resultatet er forbedring av slitasjen, avtagende smerter og merkbar økning i din evne til å utføre aktiviteter som tidligere var for smertefulle.

Ta kontakt for en samtale med en av våre leger.

Stamcellehuset Ortopediske Klinikk

Stamcellebehandlingen ved vår ortopediske klinikk anvender ikke kunstige tilsetningsstoffer eller annen tilsetning. Behandlingene er basert på å oppnå høye konsentrasjoner av vekstfaktorer og multipotente stamceller fra pasientens eget fettvev eller blod.

Disse hentes ved å ta en liten blodprøve eller høste en liten mengde med fett fra mage, rygg eller lår. Blodet eller fettet behandles deretter på en spesiell måte og konsentratet injiseres under kontrollerte forhold i det skadede leddet.

Målet er å forbedre funksjonen og redusere smerte

Stamcellehuset Folk

Inngrepene vi tilbyr krever kun lokal bedøvelse og medfører svært lav risiko for infeksjon (3) eller andre komplikasjoner. Dette følger av at behandlingen kun anvender kroppens egne byggeklosser for å oppnå den regenererende effekten. Målet vårt er å forbedre funksjonen og redusere smerte i det berørte ledd.

Fettvev har et stort lager av multipotente stamceller. Disse cellene har sammenfallende egenskaper med de mesenchymale stamcellene i benmargen og kan bli til mange ulike typer celler, som f.eks. bruskceller i ledd og bindevevscelle i sener (1). I klinisk sammenheng er fettvev som stamcellekilde veldig gunstig siden det er lett tilgjengelig, og svært cellerikt (2).

Stamcellebehandling av artrose og seneskader

 woman runner hold her sports injured leg woman runner hold her sports injured leg  woman runner hold her sports injured leg woman runner hold her sports injured leg

Ledd- og seneplager er ofte forbundet med smerte og funksjonshemming som følge av over- og feilbelastning over en lang periode. Dersom ikke smerten forsvinner kan plagene gå over i en kronisk fase. Dette er svært vanlig, og forekommer ofte i skuldre, hofter og knær, samt utsatte sener. Ved manglende, eller ikke optimal behandling kan dette utvikle seg til seneskader - tendinose, eller leddslitasje - artrose, som fører til smerte og stivhet i ledd (4).

Kliniske studier og praksis understreker at stamceller isolert fra fettvev og behandling med eget blod er en trygg, og effektiv behandling for ledd- og seneskader.

Stamcellehuset stamcelle

Våre behandlinger tar sikte på å forbedre funksjonen og redusere smerte i berørte ledd, og blir ofte brukt som et effektivt alternativ til risikofylte operasjoner (5, 6).

Ved Stamcellehuset anvender våre legespesialister blant annet multipotente stamceller som har evne til å gi opphav til bein og brusk. Stamcellene brukes for å stimulere dannelse av ny brusk, og øke kvaliteten av slitt brusk i ledd(7, 9).

Ved vår klinikk tilføres kroppen regenererende celler slik at det berørte området har de byggeklossene som trengs for å reparere skaden.

Referanser:

(1) Gimble JM, Guilac F: Adipose Derived Adult Stem Cells: Isolation, characterization and differentiation potential. Cytotherapy Review. 2003. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14578098
(2) Zuk PA et al: Human adipose tissue is a source of multipotent stem cells. Molecular Biology of the Cell, 2002;13(12):4279-95.
(3) Arthroscopy. 2017 Mar;33(3):659-670.e1. doi: 10.1016/j.arthro.2016.09.024. Epub 2016 Dec 22. Efficacy of Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials.

(4) Palm, Øyvind. (2019, 1. januar). Tendinopati. I Store medisinske leksikon.

(5) Pers YM et al: Adipose Mesenchymal Stromal Cell-Based Therapy for Severe Osteoarthritis of the Knee: A Phase I Dose-Escalation Trial. 2016;5(7):847-56
(6) Columbia Orthopaedic Group, Department of Orthopaedic Surgery, 2016 Apr;44(4):884-91. doi: 10.1177/0363546515624678. Epub 2016 Feb 1.

https://sml.snl.no/stamcelle