Betennelse i sener og ledd
(Tendinitt)

Oppdatert: 16.08.2019

Inflamatoriske sykdommer, slik som artrose - leddgikt og tendinitt, innebærer at en betennelse har oppstått spontant i kroppen eller som følge av en skade eller overbelasting.

Symptomer på betennelse

skulderbetennelse.png

Betennelser er kroppens beskyttelse, og reaksjon til en skade. Kroppen starter betennelsesprosessene for reparere skader som oppstår i kroppen, for eksempel en infeksjon.

Ved overbelastning kan det oppstå skader på sener. Disse kan ofte oppstå plasser hvor de har vansker med å leges. Dermed kan det resultere i kroniske senebetennelser.

Inflammasjon (betennelse) betyr ”sette fyr på”. Det er en god beskrivelse av den varme, røde hevelse som er typisk for et betent område med tilhørende smerte og nedsatt bevegelighet.

Senebetennelser

Sener er bindeleddet mellom muskler og ben og består av bindevevsfibre kalt kollagenfibre. Senebetennelse er ofte et felles begrep som brukes om plager relatert til sener og omfatter tendinoser og tendinitter.

Anatomi

Tendinose er en degenerativ tilstand som rammer sener ofte utsatt for repetitive bevegelser og kronisk overbruk. Langvarig overbruk kan slite fibrene og påføre skade og sprekker i senen. Dersom man kontinueerer overbruket av en overbelastet sene og ikke tillater tid for at fibrene blir restituert og tilhelet kan man utvikle tendinose.

Tendinitt er en betennelse av senen og kommer ofte fra mikrorifter som følge av akutt overbelastning som f.eks. når man løfter noe som er for tungt eller løfter noe tungt veldig plutselig.

Typer av senebetennelse

Begge tilstandene gir nokså like plager. Vanligvis kjenner man smerte ved belasting av den irriterte senen og merker etterhvert redusert bevegelsesutslag og stivhet. Tendinittene skiller seg dog noe fra tendinosene ved at de også kan innebære hevelse, rødhet og varme som følge av inflammasjonen.

Behandlingen av disse tilstandene kan være særlig utfordrende da sener har relativt dårlig blodforsyning og er ofte i bevegelse. Dette skaper en vond sirkel av nedbrytting og manglende tilheling. Senefibrene som dannes er derfor av dårlig kvalitet og tåler mindre enn friske sener. Ved langvarige plager kan tilstandene bli kroniske.

 3d Illustration of Male foot with ankle pain

Ofte behandles disse tilstandene ugunstig med betennelsesdempende tabletter (ibux, voltaren, naproxen o.l.) eller kortisoninjeksjoner. Disse medikamentene demper smerte og inflammasjon, men bidrar ikke til regenerasjon. De kan også motvirke dannelsen av kollagenfibre og dermed hemmer behandling.

Stamcellebehandling av betennelse

Ved Stamcellehuset er behandlingsforløpet skreddersydd din tilstand med vurdering, behandling og rehabilitering. Vi gjør grundig undersøkelse og ser på de plagsomme senene med ultralyd for å sette riktig diagnose.

stamcellehuset growth

Internasjonale studier viser at stamcellebehandling har bedre betennelsesdempende effekt enn tabletter og kortison, og kan gi lengre varighet av smertelindring samtidig som at dannelsen av ny kollagen blir fremmet og ikke hemmet. 

Vi tilbyr flere former for behandlinger mot senebetennelser. Vanligvis vil en eller to behandlinger gi god effekt på dine plager og gjøre at du opplever en klar bedring i løpet av 3-6 uker.

Du unngår også farlige bivirkninger som fare for infeksjon, tynn hud, magesår m.fl. som følger med kortison og NSAIDS.

Behandlingsforløp

Vi tilbyr flere former for behandlinger mot senebetennelser. Vanligvis vil en til flere injeksjoner gi god effekt på dine plager og gjøre at du opplever en klar bedring i løpet av 3-6 uker.

i skuldra.png

For de særlig alvorlige tilfellene eller tilstander som er vanskelig å behandle tilbyr vi:

  • Stamcellebehandling

  • ACP injeksjoner med kollagen som forlenger effekten av ACP og bidrar med kollagen for regenerasjon.

Alle injeksjoner ved Stamcellehuset settes ved hjelp av ultralyd for å kunne treffe skaden på senen så nøyaktig som mulig.

Våre leger vil etter konsultasjonen vurdere hva som er optimal behandling for dine plager.

Vi vil videre følge deg ved vår poliklinikk for fortløpende vurdering av behandlingens effekt.

Øvelser som kan motvirke betennelser i ledd

 

Yoga

• 5-20 MIN

stamcellehuset  yoga

Yoga er enkle kroppsøvelser – behagelig bøy og strekk. Bevegelsene utføres rolig, uten anstrengelse i samklang med pusten. De myker opp og gir smidighet.

Vi anbefaler å integrere yogaøvelser i hverdagen. Noen få minutter daglig kan utgjøre en stor forskjell.

Disse kan utføres hjemme, det finnes mange gode instruksjonsvideoer på nettet, og krever ikke utstyr.

Spinning

• 15-45 MIN

Artrose Symptomer

Rolig sykling på spinning maskin kan virke svære forebyggende mot mange skader i muskel og skjellet. 

I motsetning til løping, påføres ikke leddene ytterligere belastning.

Vi anbefaler å integrere denne øvelsen i hverdagen.

 

Smerte?

Dersom du ikke klarer å utføre disse øvelsene uten smerte og ubehag, oppfordrer vi deg å ta kontakt med oss ved Stamcellehuset. Våre spesialister i ortopedi vil være behjelpelig med å evaluere skaden, og strukturere en behandlingsplan skreddersydd for deg og din hverdag.

 

Vanlige typer senebtennelser

Akillessenebetennelse

Tennisalbue

Golfalbue

Patellar tendinitt

Plantar fasciit

Supraspinatus tendinitt

Infraspinatus tendinitt

 

STAMCELLEHUSET ORTOPEDISKE KLINIKK AS

Addresse

Sjølundveien 6

Tromsø - 9016

Email

lege@stamcellehuset.no


Telefon

402 38 888

Telefontid kl. 12-20