Artrose i Norge

Artrose rammer rundt halvparten av oss i løpet av livet.

Hvordan viser artrose seg?

Ledd er kroppens slitedeler, og det er det glatte laget mellom leddene som heter brusk som slites ut. Når man er ung repareres bruskene fortere enn den slites, på den måten oppstår ikke slitasje. Når man blir eldre klarer ikke lengere kroppen å reparere brusken like fort og den slites fortere enn den repareres. På den måten oppstår slitasje i leddet over tid.

I begynnelsen merkes slitasje ved at tunge belastinger kan være smertefulle i det aktuelle leddet og at man kan "kjenne det" godt etter å ha belastet leddet. Etterhvert kommer smertene etter stadig mindre belastninger. Videre kan leddet hovne opp, man kan føle seg stiv i leddet etter å ha sittet i ro og man kan også utvikle smerter om natta. Særlig smertene om natta kan være utrolig plagsomme for de som lider av dette og medføre betydelig redusert livskvalitet.

Behandling av artrose

I starten er fysioterapi og trening det viktigste leddet i å behandle ogg forebygge artrose. Trening bidrar til å styrke musklene rundt det slitte leddet og på den måten stabilisere det. Dette bidrar til å gjøre leddfunksjonen bedre.

Når dette ikke lengere er tilstrekkelig kan man få smertestillende tabletter. Vanlige smertestillende som brukes ved slitasje er ibux, voltaren, naproxen, arcoxia og lignende. Dette er medikamenter som kan dempe betennelsen og smertene, men behandler ikke slitasjen. Slike smertestillende har også en rekke bivirkninger som magesår, magesmerter og bør heller ikke brukes av pasienter med hjerteplager og nyreplager.

Når smertestillende slutter å fungere kan man bli tilbydd operasjon med protese. Dette er en behandling som man venter med til det er absolutt ingen andre alternativer da det er en stor operasjon som går ut på å fjerne det gamle leddet og sette inn et kunstig ledd laget av titan. Det er ikke alle som ønsker eller kan få protese. Det er også mange som ikke er langt nok opp i alderen for å få det tilbydd, og mange som kanskje er for gamle.

For disse pasientene er stamcellebehandling et godt alternativ til protese. Stamcellebehandling av artrose utnytter pasientens egne stamceller til å redusere smerter og øke leddfunksjonen. Det er flere fordeller med stamceller. Siden pasientens egne celler benyttes, er det ikke bivirkninger på samme måte som med medikamenter. Behandlingen fører ofte til en halvvering av smertene hos de fleste og man opplever en gradvis forbedring jo lengere tid det går etter behandlingen. Det er heller ingen nedre, eller øvre aldersgrense.

Du kan lese mer om stamcellebehandling og artrose her.

Da jeg fikk påvist sykdommen, hadde jeg så veldig mye i hånden at jeg ikke klarte å kle på meg, sier Arild Berg (60).

Artrose er en leddsykdom som påvirker alle strukturer i leddet, og kjennetegnes av smerte, stivhet og funksjonsproblemer. Sykdommen kan oppstå i hvilket som helst ledd, men knær, hofter, ankler og hender er den aller mest utsatte.

Mange av de rammede sliter med å kle på seg, bøye seg for å plukke opp noe fra gulvet og komme seg opp av sengen, og mange andre plager, ifølge Arild Berg.

Smertefulle sykdomsår For 14 år siden fikk leder i Artroseforeningen Oslo og omegn (AOO), Silvia Leine, påvist artrose i håndleddet. Før diagnosen var hun svært yrkesaktiv og drev eget firma. Det er ikke tilfellet i dag.

– Jeg kan ikke jobbe slik jeg gjorde. Sykdommen har gått ut over dagliglivet og har endret rutinene mine, men jeg vil ikke si at jeg har fått dårligere livskvalitet av den grunn. Jeg setter pris på andre ting som er viktige, sier Leine til NRK.no.

Likevel har det vært noen smertefulle sykdomsår. Leine er en av dem som er hardt rammet, og sykdomsformen polyartrose gjør nemlig at sykdommen rammer parallelle ledd.

I 2008 fikk hun operert inn sin første protese, men sykdommen har spredd seg, og så langt har Leine byttet ut begge hoftene, venstre skulder, høyre kne og et ledd i tommelroten på høyre hånd.

– Det er en meget smertefull sykdom, men det går i bølger. Noen dager er gode, andre er vonde. Og med smerten følger utmattelsessyndromet fatigue, sier hun.

Hver dag må hun legge seg nedpå for å hente seg inn, og ofte blir hun så trøtt at hun nesten besvimer.

– Før var jeg et arbeidsjern og kunne si til meg selv «bare jobb videre». Det går ikke nå fordi de fysiske begrensningene er for store, sier Leine.

https://www.stamcellehuset.no

https://www.stamcellehuset.no/artrose

Numan Thabit