Smerter i kneet - Behandling og trening (Artrose)

Sist oppdatert: juli 29, 2019

Mange sykdommer og skader kan forårsake smerte i kneet, og det er noe som de fleste av oss opplever i en eller annen form i løpet av livet. Alle tilstander er ikke like alvorlige, og noen av dem leger seg selv. Visse krever imidlertid enten akutt eller langvarig pleie. Det er derfor alltid sikrest å oppsøke lege hvis man har vondt i kneet. Uten fastsatt diagnose er det nemlig ikke mulig å påbegynne behandling.

Vondt i kneet ved bevegelse

Hvis det ofte gjør vondt i kneet ved bøying, kan det komme av at kneskålen presses mot lårbeinet. Smerten føles da først og fremst under og foran kneskålen.

Hos unge kalles dette fremre knesmert. Hos eldre kommer denne typen smerte i stedet vanligvis av artrose i kneet.

Smerte i kneet ved utstrekning eller bøying av kneet kan også komme av en meniskskade. Disse oppstår oftest hvis kneleddet har vært utsatt for en eller annen form for vridning, for eksempel i forbindelse med idrett. De kan imidlertid også oppstå som en overbelastningsskade.

Meniskskader

Meniskskader kan typisk gi låsninger i kneleddet. Skaden behandles med hell først og fremst med rehabiliterende trening. Hvis det ikke gir resultater, kan man, etter undersøkelse med magnetkamera, fortsette med artroskopi, dvs. kikkhullsoperasjon. På denne måten kan man enten lege eller fjerne den skadde meniskbiten.

Runners knee

Det er veldig vanlig å rammes av såkalt “Runners knee”.

Denne rammes ofte løpere, men også blant annet marathonløpere, skigåere, og andre idrettsutøvere. Dette kjennetegnes av smerte på utsiden av kneleddet som oftest kommer etter en stunds trening. Det er vanlig at man får mer og mer vondt i kneet jo lenger man løper, og at smerten forsvinner ved hvile.

Ofte kommer denne diagnosen av at kroppen utsettes for mer trening enn den er vant til. Behandlingen går ut på å styrke og strekke musklene rundt kneet, men også rundt fotleddet.

Jumping Knee

Jumping knee forårsakes av overbelastning.

Det er ofte et resultat av å ha hoppet/landet eller løftet beinet på en feil måte.

Smerten er på fremre side av kneet.

Ofte gjør det mer vondt når man går ned trapper, sitter på huk eller forsøker å komme i gang etter å ha sittet stille en stund. Her rettes behandlingen inn dels på å lege senen som er skadet, dels på å rette opp den feilaktige belastningen som førte til skaden i utgangspunktet.

Det kan innebære å øve opp bevegeligheten i ledd og muskler, styrke magemusklene eller rette opp en ubalanse i styrken mellom for- og bakside av lår.

Diagnose av artrose

Den første forandringen er tynnere leddbrusk. Ultralydundersøkelse kan vise benpåleiringer (osteofytter) i kanten av leddet.

Det man ofte ser er at bruskvevet har blitt nedslitt over en periode. Smerte, stivhet i ledd, begrenset bevegelse, smerter som blir verre ved belasting er også tegn på artrose.

Oversikt over behandlinger av artrose

Protese - Utskifting av leddet med kunstig ledd. Svært risikofylt, men hjelper mange. Kan være stor risiko for død, og lammelse dersom pasienten er eldre. Du vil trenge noen måneder for å komme deg etter en slik operasjon i hofte, skulder eller kne. Trening kan hjelpe. En fysioterapeut vil kunne gi deg råd om trening.

Stamcellebehandling av smerter i kneet

Numan ThabitComment