Urinsyregikt - symptomer og årsaker

Urinsyregikt (Podagra)- Symptomer

Urinsyregikt er en vanlig og kompleks form for leddgikt som kan påvirke mange. Det er preget av plutselige, alvorlige anfall av smerter, hevelse, rødhet og ømhet i leddene, ofte tåleddet.

Urinsyregikt utbrud kan oppstå plutselig, ofte vekker du opp midt på natten med følelsen av at storetåen din er i brann. Den berørte leddet er varmt, hovent og så ømt at selv vekten av arket på den kan virke utålelig.

Urinsyregikt symptomer kan komme og gå, men det er måter å håndtere symptomer og forhindre oppbluss.

Urinsyregikt tå

Symptomer for urinsyregikt

Tegnene og symptomene på urinsyregikt oppstår nesten alltid plutselig, og ofte om natten. De inkluderer:

  • Intense smerter. Gikt påvirker vanligvis den store delen av storetåen, men det kan oppstå i noen ledd. Andre ofte rammede ledd er ankler, knær, albuer, håndledd og fingre. Smerten er sannsynligvis mest alvorlig innen de første fire til tolv timer etter at den begynner.

  • Langvarig ubehag. Etter at de alvorligste smertene faller, kan det føre til noen ubehag fra noen få dager til noen få uker. Senere angrep vil sannsynligvis vare lenger og påvirke flere ledd.

  • Betennelse og rødhet. De berørte leddene eller leddene blir hovne, ømme, varme og røde.

  • Begrenset bevegelsesområde. Som gikt utvikler, kan du kanskje ikke flytte leddene dine normalt.

Årsaker

Urinsyregikt oppstår når uratkrystaller akkumuleres og, forårsaker betennelse og intense smerter. Uratkrystaller kan dannes når du har høye nivåer av urinsyre i blodet ditt.

Kroppen din produserer urinsyre når den bryter ned puriner - stoffer som finnes naturlig i kroppen din.

Puriner finnes også i visse matvarer, som biff, orgel kjøtt og sjømat. Andre matvarer fremmer også høyere nivåer av urinsyre, for eksempel alkoholholdige drikker, spesielt øl og drinker søtet med fruktsukker (fruktose).

Vanligvis oppløses urinsyre i blodet og går gjennom nyrene i urinen. Men noen ganger produserer kroppen din for mye urinsyre eller nyrene skiller ut for lite urinsyre. Når dette skjer, kan urinsyre bygge opp, danner skarpe krystaller i edd eller rundt vev som forårsaker smerte, betennelse og hevelse.

Forebyggende tiltak

  • Drikk rikelig med væsker. Hold deg godt hydrert.

  • Begrens eller unngå alkohol.

  • Begrens inntaket av kjøtt, fisk og fjærfe. En liten mengde kan være tålelig, men vær nøye med hva slags - og hvor mye - synes å forårsake problemer for deg.

  • Opprettholde en ønskelig kroppsvekt.

Numan Thabit