Hoftesmerter om natten - Årsaker

Hoftesmerter om natten

Sist oppdatert: 29.07.2019

Flere pasienter rapporterer smerter i hoften om natten. Slike hoftesmerter kan være tegn på artrose som har utviklet seg i lang tid. Det er ofte vanskelig å sove på grunn av smertene.

romance-1209046_1280.jpg

Dersom man har smerter om natten, eller når man sitter over lengere perioder kan dette være et tegn på artrose. Dette symptomet oppstår imidlertid oftest ikke i begynnelsen av sykdommen, men er noe som kommer i takt med at sykdommen utvikles. I visse tilfeller kan artrosen være så langt kommet at det er vanskelig å sove på grunn av smerten.

Symptomer på artrose i hoften kommer langsomt over tid, noe som gjør at mange tror det er en del av den naturlige aldringen.

Dette er ikke tilfellet. Dersom dette forblir ubehandlet, kan det bli verre med tid. Det er derfor viktig å få en tidlig diagnose.

Noen strukturer i hoften som kan påvirkes hos dem som løpetrener, er muskler, senefester, leddbrusk og beinvev. En vanlig plage er en betennelse som kommer av overbelastning av musklene som går over den ytre senen på hoften.

I forbindelse med dette kan en slimsekk i hoften også hovne opp, noe som da kalles artritt. Dette resulterer i at du får vondt i hoften, først og fremst ved belastning – f.eks. under eller etter løping. Ved uttalte symptomer kan man også føle smerte når man krysser beina.

Hoftesmerter ved løping

Årsaken til dette kan være at man har økt mengden trening for fort uten å forberede kroppen ordentlig først. Andre årsaker kan være at man har byttet sko, ikke har strukket nok ut etter treningen, eller at man har trent for ensidig.

Behandlingen av trokanteritt burde gå ut på å forbedre det som forårsaket det fra starten. Hvis det er stabiliteten i hoften som er dårlig, trenes dette.

Hvis det er utilstrekkelig bevegelsesevne, trenes smidigheten opp. Hvis det er styrken som mangler, er det styrketrening som gjelder. Og så videre.

Andre årsaker som kan gjøre at man som løper får vondt i hoften, er hofteleddsartrose og stressfrakturer. Stressfrakturer er imidlertid relativt uvanlig, selv om det er en alvorlig tilstand som krever pleie.

For å få innsyn i nøyaktig hva det er som forårsaker plagene, er det alltid anbefalt å oppsøke lege, gjerne idrettslege eller ortoped.

Aldring kan påvirke søvnkvaliteten.

Når du blir eldre kan du oppleve at du våkner oftere og har et mindre konsistent søvnmønster enn du gjorde da du var yngre.

Du kan likevel ta målrettede skritt for å overkomme dette.

Som du blir eldre vil du merke at søvnen din ikke er like sammenhengende og du er oftere våken gjennom hele natten. Og man kan kanskje lure "Er dette en naturlig del av livet, eller er det noe galt?"

Vær trygg på at det mest sannsynlig er ingenting å være bekymret for. En av de vanligste og mest uttalte søvnendringene som følger med aldring er kortere og mindre sammenhengende søvn.

Heldigvis er eldre mennesker generelt i stand til å sovne like raskt som yngre mennesker gjør. I tillegg oppstår de fleste aldersavhengige endringer i søvn før 60 årene, inkludert tiden det tar å sovne - som ikke øker mye senere i livet.

Andre endringer som er en del av normal aldring inkluderer generelt kortere søvn og kortere varighet i drømmefasen av søvn - kalt REM søvn. Disse endringene varierer mellom enkeltpersoner, og generelt påvirkes menn i større grad enn kvinner.

Å bli eldre er ikke nødvendigvis en slutten av god og rolig søvn. Selvom du kanskje ikke kan endre din naturlige søvnrytme og vaner, kan du prøve mange enkle teknikker for å begrense forstyrrelser og forbedre søvnkvaliteten.

Prøv disse tipsene:

  • Gå gjennom medisiner og kosttilskudd med legen din eller apoteket ditt.

  • Hvis smerte holder deg våken om natten, bør du undersøke dette med en lege.

  • Hold søvnmiljøet så mørkt som mulig. Dette inkluderer begrensende lys fra fjernsyn, dataskjerm og mobile enheter. Lyset forstyrrer kroppens naturlige søvnrytme.

  • Begrens inntak av koffein, spesielt åtte timer før sengetid.

  • Unngå alkoholinntak nært sengetid - alkohol kan hjelpe deg med å sovne, men når det går ut av kroppen gjør det at det er lettere å våkne om natten.

  • Hos eldre kan det naturlige søvnhormonet melatonin være til hjelp ca. to timer før sengetid. Snakk med din lege om melatonin.

  • Det er viktig å sikte på syv til åtte timers søvn hver natt. Hvis du opplever dårlig søvn til tross for disse rådene, eller du er trøtt de fleste dager, bør du snakke med legen din.

  • Du kan prøve å minske ledd- og muskelsmerter som kan forstyrre din søvn ved å strekke ut i noen minutter hver morgen og om natten.Numan ThabitComment